Кремена и Влади правят изящни бижута от парченце глина

Медальони и мъниста, създадени от парченце глина, направиха Кремена и Владислав Иванови известни сред бижутерите в САЩ. Те двамата са единствените българи, които имат свой щанд в двете най-големи бижутерски изложения отвъд океана, а в същото време мечтаят за пазари в… Европа. Те единствени са участвали и печелили няколко пъти призови места в световния конкурс „Мънисто и копче” на едноименното американско списание, което е институция в бижутерийния бизнес.

Този конкурс им отворил и пътя към световното изложение в Милуоки, в щата Уисконсин, и се организира от въпросното списание „Мънисто и копче”. Там можеш да отидеш само, ако си поканен от дизайнерския екип. Кандидатства се. Допуснат ли те, ставаш един от 400-те изложители, които разполагат своите бижута или продукти за изработване на бижута в сграда, която е толкова голяма, че е разположена на четири улици. Освен бижутери, там показват своята продукция и най-големите компании в бранша. „Там можеш да видиш и каквото даже не си се сетил, че може да съществува. В САЩ понятието „бижутерия” е по-различно от битуващото в Европа. Ние тук наричаме бижута само на нещата, направени от злато, сребро и камъни. Там обаче бижутерия е всичко, с което можеш да се накичиш – злато, сребро, камъни, всички налични на земята метали, плюс винтчета, болтчета, клечки, камъчета дори, намерени на плажа. Ей от това, дето ти го изредих накрая, американците са създали цял клон в бижутерията. Правят бижута, които да те връщат към спомените от лятната ваканция”, разказва Владислав.
В САЩ двамата участват с материали за бижута, а не с готови бижута. Там отиват с каталог от 700 модела мъниста и медальони, които бижутерите след това превръщат в обеци, гривни, кулиета, брошки, фиби за коса и какво ли още не. Разликата между медальоните и мънистата е само в това, че мънистата задължително имат дупчица.
В Тусон, Аризона е второто изложение, където семе. Иванови участва редовно. Този град е център на сребърната промишленост още от времето на Дивия Запад. Изложението там продължава цял месец и всяка по-голяма сграда в града става изложбена площ. Така едновременно се провеждат между 40 и 50 различни изложения.
80 % от поръчките, които Кремена и Влади изпълняват, идват именно от Щатите. Кремена е тази, която измисля моделите и рисунките по тях. За всичките години, в които тя работи, е измислила стотици вариации. Но измежду тези стотици модели, има такива, които са бестселъри завинаги.

Два чушкопека са паднали жертва на експериментатора Владислав Иванов, когато двамата още не били Golem Design Studio, а просто неопитни бъдещи бижутери. Така на принципа проба-грешка откривали най-подходящата глина и глазурите. Първите опити започнали още в апартамента им в Търново и продължили в къщата в Леденик. Там са си направили вече професионална пещ, но и там са заделили ъгълче за бракуваната продукция. Двамата се майтапят, че така ще дадат хляб на археолозите след някой и друг век.
С три вида глина работят Кремена и Влади. Взимат я от България и от Германия. В първите години, докато напасвали глината към себе си, те я взимали от една червена локва до хижа Рай. Тръгвали нагоре с раници, натоварени с консерви, а се прибирали с раници, пълни с кал от въпросната локва. Глиганите омесвали идеално глината и тя ставала прекрасна за работа. „Всъщност е изключително важно съставът на глината да е постоянен, качеството й, цвета й, размерът. Иначе няма как ние да си свършим работата”, уточняват Влади и Кремена.

Как точно става магията, която превръща калта в мънисто, само двамата си знаят. Нямат проблем да обяснят как протича процесът стъпка по стъпка, показват уникалното ножче, с което Кремена рисува по мънистата и медальоните, не крият глазурата, с която работят, но… не в това е тайната. А във фантазията и търпението, с което Кремена работи. „Е, и в ножчето. Няма друго такова, където и по света да отидем, търсим, но… безуспешно. А то, горкото, взе да се изтърква вече”, казва Влади.

Двамата се срещнали в университета, където учили педагогика. После станали учители за малко. После превърнали хобито си в професия и създали Golem Design Studio.
А какво означава името им? Голем (ударението е на „е”) е Адам – първият човек. Древната еврейската легенда разказва, че Адам е бил голем. И Създателят му е вдъхнал живот чрез ноздрите си. Но същество, което в началото било без душа, има и по-нова генеалогия. Големът се е родил в края на XIV в. в Прага с участието на равина Йехуда Бен Бецалел, който използува магия от Кабалата и от глина създава човекоподобно същество, което да защити евреите от враговете. Не знаем как е изглеждал, защото описанията са различни. Затова и по рисунките големът наподобява схематично човешко същество.

Вижте още:

Приказни картички от хартия, плат и перли майстори Катя Сотирова

Търновка работи по тестове за диагностика на тежки болести

Наша учителка работи като мисионер сред българите зад граница

Лидия, Александра и Марина са превърнали живота си в изкуство

Бъдещ политолог написа фентъзи роман с антигерои

Търновката Цвета Калейнска консултира Холивуд

Да си само на 23 години и да ръководиш 5 състава за народни танци

Корейка смени вярата си, за да рисува православни икони

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s