10 мита за бременността

b6af09e4098aaf6bcd9d0c72ab9ede88След три бременности и откровен разговор с 2 приятелки, едната отскоро мама, а другата очакваща своето бебе всеки момент, реших да развенчая няколко от митовете и заблудите за бременни. Може да се приемат и като приятелски съвети в отношенията с жените в особено прекрасно състояние.

1. Бъдещите майки „много обичат“ въпроса: „Ти знаеш ли как ще раждаш?“. Старайте се и да не давате много добронамерени съвети и препоръки по този повод, ако не са ви предварително поискани. Особено, ако не знаете и цялата клинична картина на майката. Нека оставим на лекарите да решат кой е най-добрият начин!

2. Опитайте се да не питате бременните и най-вече тези, които не са ви много близки, „Какво ще е бебето?“. Какво значение има?! И момичетата, и момчетата са хора!

3. А ако в семейството вече има едно момиче, и все пак попитате какво ще е бебето, внимавайте при отговор „момиче“ да не направите прекалено кисела физиономия. Същото се отнася и за семействата с момче и бъдещо братче.

4. Колкото и да ви се иска, по-добре не пипайте бременните по корема 🙂 Леко смущаващо е 🙂 На вас приятно ли ви е като срещнете някого, той да започне да ви гали по корема?

5. Бъдете внимателни като предлагате храна от собствената си чиния на мамчетата. Обикновено те си поръчват това, което им се яде и не е нужно да им натрапвате собствения си избор.

6. Суеверията и прекалената загриженост понякога не помагат и даже ненужно изнервят бременните. „Яж – сега ти се е паднало, не пипай това, на вдигай онова, не прави това…“ – подобни коментари в един момент им идват малко в повече на мамите.

7. Всички нормални хора ядат това, което им се прияде… Същото се отнася и за бременните!

8. Никой все още не знае и защо някои хора третират бременните като болни… Та те са най-щастливите и преливащи от енергия същества на земята. (Тук естествено изключваме проблемните бременности, превземките и правежите на някои дами и периодите на повдигане и повръщане през първите месеци, които при някои дори липсват или минават съвсем леко.)

9. Какво се има предвид под изказването: „Възползвай се от грижите, докато си бременна!“ Тези хора мислят, че нас не ни обгрижват и гледат без да сме бременни ли!?

10. Не плашете бременните, които се чувстват добре, нито в третия, в петия или в деветия месец с репликата: „А, ще видиш по-нататък!“. Още по-неприлично е да кажете: „Сега, като се роди детето, ще видите какво ще стане вече.“ Нищо страшно не се случва!

Даже напротив! Това са най-невероятните и заслужаващи си моменти в живота на всеки човек! Малко банално за завършек на тези откровено миторазбиващи съвети, съставени по действително преживяни случаи, но е истина :).

Моника Христова

Вижте още:

Началото на края

52 мига с моето дете

С крила на ангел

Аз съм майка – От книгата „Възможните майки“

Несресано писмо до моя син – От книгата „Възможните майки“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s