Да кажеш „не чета книги”е като да обобщиш: „не говоря с хора”

a2af41c5cc25fb5cb3bf06e264c7fbaeКогато си на кръстопът и се чудиш дали да смениш попрището си, дали да продължиш една връзка или да сложиш край, дали трябва да смениш средата си и как да стане това, тогава се случва да прекарваш дни и нощи, в които ти се иска да разговаряш с някой, който ще те насочи по някакъв начин, а не винаги има такъв човек до теб. Дори и да има, той не във всеки момент има възможност да бъде опората, която търсиш. Точно тогава, в средата на нищото, в празнотата или вихъра на съмненията и вътрешното напрежение, едно от нещата, които може да направиш, за да се „центрираш” отново, е да четеш. Не каквато и да е литература, а такава, която ще те „върне на пътя”. Някои хора смятат, че „нямат нерви” и търпение да четат, но това е само защото в представата им книгите са нещо досадно, фантасмагорично или несвързано с реалния живот.

Да кажеш „не чета книги”е като да обобщиш: „не говоря с хора”. Книгите са толкова различни една от друга, колкото са различни и самите хора по света. Всяка книга носи в себе си интелекта, ценностите, опита и душевността на този, който я е писал и на всички онези хора, от чиито знания той е черпил в своя живот. Има книги, които докато четеш, имаш усещането, че слушаш разказа на някой твой близък приятел, който минава или е минал през същите кръстопъти като твоите и споделя с теб възможните изходи.

Някои от тези книги са литература от категорията популярна психология, от серията „Познай себе си”, но не винаги. Има романи на съвременни писатели, които са толкова автентични, толкова близки до реалността, които те изваждат от водовъртежа на съмненията и прекаленото обмисляне, дават ти почивка от дилемата, която те тормози, но и същевременно неусетно ти дават някаква яснота именно по отношение на изборите, които ти предстои да направиш. По това се познава качествената книга. Тя не само те разсейва и забавлява, тя те обогатява с идеи, които можеш да приложиш на практика точно в твоя живот или най-малкото ти създават нагласата да приемаш промените в живота по-леко.

Подтикът ми да напиша статия за четенето се корени в увереността ми, че четенето на качествени книги има силата да зарежда с енергия за промяна към по-добър живот. За разлика от съвременните разсейващи фактори като храната тип junk food, секса от типа junk sex, алкохола и всякакъв друг вид пристрастявания с цел „бърза утеха”, то качествените книги дават не само утеха, но и мотивация за конкретни действия в желаната посока.

Мария Димитрова

Вижте още:

Да бъдеш красива на 20 е дар, да бъдеш красива над 40 е вътрешна победа
Най-силната дума
Какво вълнува съвременната интелигентна жена
Какво означава да си истински смел
В търсене на истината: мека като водата или твърда като скала… стигнах до общуване „през любовта”
Харесвам многопластови мъже

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s