Плащеница с оплакването на Христос пази търновският музей

Уникална плащеница от XVI век, евангелия със сребърен обков, икони и църковна утвар, посветени на Великден, пази в огромната си колекция Регионалният исторически музей във Велико Търново. В постоянната експозиция от икони могат да се видят и части от богослужебни одежди, които също са свързани със Страстната седмица.
Погребението на Христос е изобразено върху плащеницата, правена през 1569 г. Плащеницата е изработена по традиционен начин чрез златотъкана нишка. Принадлежала е на църквата „Успение Богородично”, която се намира в Асенова махала. Плащеницата е изключително интересна. Свързана е с управлението на Арсений, който около 1580 г. е митрополит на Търново. В много документи има доказателство, че е бил доста ерудиран за епохата си човек. Освен това е водил засилена кореспонденция с Цариградската патриаршия и плащеницата е дар именно от там.
Върху нея е представено оплакването на Христос. Тялото му е положено върху камък, което е традиционен сюжет. Този камък е бил съхранен във Византия и е бил място за поклонници. Над тялото Христово е изобразена Богородица, св. Йоан Богослов също, както и представители на небесните сили. Има и гръцки надпис, който означава „оплакване”.
На Разпети петък тази плащеница се изважда и се поставя на масата, която символизира Христовия гроб. Върху нея се поставят цветя, извършва се богослужение, което преповтаря оплакването и погребението. През останалото време плащеницата стои в олтарното пространството на църквата.
Около 40 са иконите, на които има сюжети, свързани със Страстната седмица и Великден. Една от най-интересните икони, която съдържа част от страстите Христови, представлява разпятие с китри. Китрите са надиконостасни кръстове, които увенчават олтара. Върху този кръст, който е датиран от 17 в., традиционно е представен Христос, прикован на кръста, а от двете страни върху китрите са изобразени Богородица и Йоан Богослов. Кръстът вероятно е от Арбанашка църква и е стоял в наоса й.
Музеят притежава и една икона от 18 век, която е разграфена на 12 малки клейма, и върху всяко от тях има сцена от Страстната седмица. Това са Благовещение, Възкресяването на Лазар, Тайната вечеря, Измиването на нозете и Христовите страдания – съдът пред Пилат Понтийски, бичуването, пътят до Голгота, разпятието и погребението след това. Изключително интересна икона и вероятно е от тревненски майстор.
Другата интересна икона е с Богородица, която плаче под кръста. Иконата е западна, ние обаче имаме един ранен вариант на тази сцена, рисуван от Данаил през 1845 г. За нас не е особено характерен този сюжет, в който Богородица е изобразена прободена в сърцето. Тази сцена е свързана с „Медитациите на Бонавентура”, това са молитви, в които се казва, че Богородица е страдала седем пъти. Първото й влизане в храма, бягството в Египет, когато изгубва Христос в храма за три дни, когато го следва, понесъл кръста, когато го качват на Разпятието. След това, когато го смъкват от кръста и когато го полагат в гроба.
Музеят притежава в колекцията си и по-късни икони, на които са изобразени сцени като „Вход Господен в Йерусалим”, или както ние наричаме този празник – Цветница, измиването на нозете, и не много често срещаната „Молитва в Гетсимания”. Повече от 2000 са иконите, които Регионалният музей има, и тази колекция е втората по големина в страната след сбирката на Националния исторически музей.
Богата колекция от църковна утвар допълва сюжетите за Великден – потири, части от богослужебни одежди и напрестолни евангелия. Те са със сребърни обкови и върху тях също е изобразено Христовото разпятие. Върху едно от евангелията има нетипична за нас сцена, която показва буквално отварянето на гроба и въздигането на Христос.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s