Как Мравката губи мотивация за работа

ant„Всеки ден, малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше доволна. Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор.
„Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – замислил се той.
Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади.
Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика.
Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова хартии и срещи, които ѝ заемаха цялото време! Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.
По същото време Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече колкото преди. Той нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад, в няколко тома, със заключението: „Има много персонал в това предприятие“.
Познайте първо кого уволни Лъвът?
Мравката, естествено, защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение“.
Advertisements

27 thoughts on “Как Мравката губи мотивация за работа

 1. Всеки от нас вижда може би по една мравка в самия себе си. Всеки се чувства по-работоспособен, когато бъде оставен да работи на спокойствие, за да разгърне потенциала, личните качества и въображението си. Това естествено не задоволява хлебарката, паяка, мухата, щуреца и най-вече лъва. И когато мравката в нас загуби мотивацията си и започне да показва конфликтно поведение, е време да го отнесе. И в крайна сметка мравката губи най-ценното. Това не е заплатата. Това работата, която до скоро и е носела удоволствие, място където времето минава бързо. Сега е просто рутина, сиво място на което ходи с нежелание, защото все пак и се налага…

  Like

 2. То за това повечето мравки избягаха от България,тук останаха само хлебарки,паяци, мухи ,и тук таме някоя мравка.

  Like

 3. затова по добре е да се работи в малки провинционални мравуняци,макар и с по ниско заплащане.Също с възможно минимално присъствие на чужди мравки.така местните мравки те приемат по лесно а разните му там паяци и тем подобни бръмбари не се интересуват кой е чужд и кой свой.нещата се решават по махленски с по малко стрес и повече свободно пространство за самата мравка.Анали най важното е свободата…

  Like

 4. Една малка мравчица все търсела и търсела работа, която да й носи радост. На едното място й предложили проба от три дни без заплата, на второто поискали да бъде хиена, на третото да стои права 16 часа, на четвъртото да издържи на всякакви кражби и измами…. и така цели шест месеца – всеки ден предложения по все нови и нови схеми. Мравчицата се лутала и като нямала вече изход решила да се предаде и си казала: „Вече нищо не ме интересува“. Няма да работя с удовлетворение, а по задължение. Ставала и отивала, но вече знаела, че няма правила, че нищо от обещаното няма да бъде изпълнено, че ще я тъпчат по-едрите мравки. Лошото било, че не осъзнавали, че са просто едни мравки и дори не разсъждавали по темата – мислели, че така трябва да бъде. И затова били безопасни мравки. А малката мравчица имала малко ум, заради който все не се вписвала в мравуняка.

  Like

   1. Правиш забележки за може би неволно направена грешка, а ти самата не виждаш съществената – дали се пише “ рЪзбиране “ според теб Мариета…?

    Like

 5. От хлебарка до щурец и дори за стар молец – аз за тях в сърцето нося мравчица боец ! Абе тая от снимката не ми се вижда много работлива …доста е наежена .. Напред дружинаа да им извием гръцмуляаааа .. !!!! И тоя Лъв е много прос – който води счетоводство – накрая сам се вижда осчетоводен ..така да перефразирам притчата за капана другиму и падналия в него …Защото – нали – едно нещо осчетоводи ли се – всички знаем какво става – и идете и говорете за счетоводство на космоса, на вятъра и на звездите..Пука му на Слънцето за лъвско счетоводство. Умряла проскубана котка ми се вижда тоя лъв … язък за труда на мравката в такова тъпо царство – господарство. Де си ти мравчицо боец ? И кое счетоводство ще позволи да се носи пагона с чест , нима честа може да се пресметне ..че как тъй нещо ще остане извън фактурата и без данък ? Видели ли сте напоследък някой да носи пагон с чест … Няма и да видите , сега пагон се носи с фактура … Ама който иска фактура няма култура !! Това ми било търговци … Напред дружинааа да им строшим кокалитееее Умен лъв – богати мравки … иначе – обратното ……

  Like

 6. za sajalenie nikoi veche ne ceni truda na mravkata,a ni uchat da se borime s vqtarni melnisi…………veche ne e vajno proizvotstvoto na hlqba tolkova kolkoto govoreneto po telefon i tn.nt.!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 7. Според мен трябва да се появи една мравка-водач , която да поведе целия мравуняк и да изядат лъва и неговите производни….

  Like

 8. Интересно как в един мравуняк може да има хлебарки бухали и лъвове. Изглежда че мравките в този мравуняк не се виждат като себеподобни а като чужди твари.

  Like

 9. Някаква европейска порода мравки ще е това. Българската мравка без надзор веднага излиза от facebook, намига на говорещата с приятели по телефона хлебарка, заедно забират пушещите в подземния паркинг паяк и муха, и отиват на продължителен работен обяд в съмнително отдалечена от работното място кръчма. Щуреца през цялото това време обикаля по туристически агенции, за да изнудва за намаления на пакета нощувки за зимната си почивка.

  Like

  1. Лъв Лъвев, той и Българския Лъв не е точно Европейски Лъв – много по алчен е, твърде малко от печалбата си отделя за заплати на останалите животни (ако може – хич), винаги е недоволен и винаги няма, но от МОЛ-ове и ресторанти не излиза, уважава тия дето му ближат задницата, а не тия дето му изкарват лапането, плаща най ниските данъци в цял свят, но държавата винаги му е крива, мравките и останалите му гадини обикновено са на 6 дневна, 60 часова работна седмица, на празници почти задължително се работи, като за допълнително заплащане и дума не може да става, Кодекса на труда за неговите животни не важи и т.н. Абе общо взето Българският лъв си е един ви Тумор

   Like

 10. и лека-полека,мравчица по мравчица започнали да напускат клетата ни държавица…..

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s