Наздравица за важните неща в живота

154381_461918302771_144915587771_5704783_6909680_n

~14 февруари~

Преди няколко дни в моя кабинет дойде един малък принц на девет години. По време не сесията ми предложи да напишем книга. Каза: „Аз ще ти диктувам ти пиши. Заглавието на книгата е „За важните неща в живота”. Още първите му няколко изречения ме поразиха с мъдростта и точността си.

По детски чисто и убедително ме попита: „Ти забелязвала ли си, че всеки предмет има по нещо много важно, което стои точно в неговия център?” Отговорих му отрицателно, а той ми даде съвсем логични примери със заобикалящи ни предмети. След това каза: „Сега ще ти обясня още по- ясно. Представи си човека… кое е най важното нещо в него? Кое се намира в центъра на тялото му?” Любопитна да разбера неговия отговор, свих рамене. „Как може да не се сещаш – сърцето разбира се.” След това продължи: „Човекът се намира в центъра на природата, а в центъра на човека е неговото сърце. Тогава, ако правим всичко най-напред със сърцето си, никога няма да нараняваме природата, защото тя е наш родител.”

Не мога да ви опиша колко дни тези изречения кънтят в главата ми. Това малко слънце дойде при мен, за да ми покаже простата, логична и истинска природа на всички неща. Обясни ми съвсем нагледно какво означават думите: „Потокът на живота тече от нас към света, а не обратно.”

Точно днес на празника на любовта ви каня да надникнете какво има във вашето сърце, какво е скътано там, защото ние сме като онзи камък, хвърлен във водата, от който започват разпространяващите се концентрични вълни. Това, което носим в сърцето си, начинът по който се обичаме, това разпространяваме и към другите.

Ако се осъждам, критикувам и притискам, в един етап от близостта и любовта партньорът ми започва да усеща точно това от мен. Чувства се съден, критикуван и притиснат. Ако мога да подкрепям, разбирам и прощавам на себе си – това ще усещат и най-близките ми хора. Топлата, честна и свещена връзка между мен и мен е онзи важен център, който се опитвам ежедневно да посаждам в сърцата на хората. За да излъчваме любов един към друг, а не захаросана розова претенция или драма в стил турски сериал.

„Ако обичам себе си, обичам и теб. Ако обичам теб, обичам и себе си.” Руми

Малкият принц сигурно би добавил: „Ако обичам себе си, обичам и всичко, което ме заобикаля”. Всеки би бил щастлив да има такъв партньор до себе си. Така че опитайте днес да видите какво има във вашия център, какво си давате самите вие и какво разпространявате в света. Отпразнувайте любовта и виното! Вдигнете наздравица за важните неща в живота и започнете от центъра, започнете от себе си!

Аксиния Цветанова – Път със сърце

p.s. Не забравяйте сега да разгледате едно списание и да си изрежете картинка, която много ви е харесала, след като сте прочели този текст. А на 15 февруари ще ви разкажа какво да направите с всички събрани през последните 14 дни изображения :)

Вижте още от нашите Светивалентински размисли ❤

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s