Защо е трудно да си перфектният партньор

love~ 2 февруари ~

В обучението си за психотерапевти преминаваме през много тренинги, чиято цел е да преодолеем своите лични ограничения. Да разширим светогледа си, да излекуваме доколкото е възможно, умовете и душата си. Имало е опити (така се наричат преживяванията по време на уъркшоп или обучение чрез личен опит), които няма да забравя никога, силата на осъзнаванията, породени от тях, е била разтърсваща.

Ще ви разкажа за един такъв. Имахме за задача да си представим, че живеем на планета, на която бебетата се раждат здрави и красиви, но с порастването си кожата им (душата) започва да се покрива постепенно с болезнени рани. След години, като възрастни вече хора (и доста наранени), ние се срещахме и трябваше да общуваме без думи. Най-естественото нещо беше да се докоснем, поздравим или прегърнем. Досещате ли се какво се случваше? Налагаше се да избираме между споделената болка от докосванията на две наранени тела, респективно души, или болката от самотата.

Кое бихте избрали вие? Кое избирате всеки ден вие? Как бихте мислили за друго човешко същество, ако имате съзнанието, че то е също толкова наранено колкото вас? Дали бихте го отблъснали, или ще се държите взаимно в прегръдките си, докато болката и на двама ви отшуми и раните зараснат? Ще бягате ли рязко при първото докосване, или ще останете заедно на територията на състраданието и любовта, докато времето излекува раните? Или ще изберете да не ви боли от докосването на друг човек, но да се разкъсвате от болката на самотата?

Ние затваряме сърцата си, само защото някъде по пътя на живота ни, от детството до днес, откритото сърце е станало причина за неудобство, унижение или болка.

Избираме сигурното страдание пред споделеното изпитание на близостта. Близостта не е лека за никого! Нито за вас, нито за партньора ви.

Отворете очи за това поне днес, рискувайте да изживеете днешния ден със състрадание и разбиране, за да се доближите още една крачка един към друг в името на любовта.

Аксиния Цветанова – Път със сърце

p.s. Не забравяйте сега да разгледате едно списание и да си изрежете картинка, която много ви е харесала, след като сте прочели този текст. А на 15 февруари ще ви разкажа какво да направите с всички събрани през последните 14 дни изображения :)

Вижте още:

Светивалентински размисли

Перфектният партньор

„Любовта след любовта“

Признаци, по които можем да разпознаем истинската любов

Advertisements

9 thoughts on “Защо е трудно да си перфектният партньор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s