Къщата на Баба Яга вдигнаха студенти в Ксилифор

Къщата на баба Яга са започнали да строят студенти от Великотърновския университет. Тя ще е цялата от дърво, ще има пилешки крака, които да я държат здраво за земята, прозорци, през които ще се виждат различни животни – прилеп, мишка, котки, врани и люлка във формата на гондола, за да се забавляват децата. Къщата се намира в местността Ксилифор, където вече за трета поредна година търновски студенти участват в пленери по дървопластика.

Тази година девет момчета и момичета от втори и трети курс от специалността „Изящни изкуства – скулптура” на Факултета по изобразителни изкуства работят в Туристическия учебен център „Момина крепост”. Те се занимават само с дърво под ръководството на проф. Константин Денев.

От Владимира Христозова тръгнала идеята за къщата на баба Яга. В началото студентите се колебалеи дали да не направят дядовата ръкавичка или къщата на Хензел и Гретел, но в крайна сметка надделяла грозната старица… заради кокошите крака, които се сторили интересно предизвикателство за бъдещите скулптори.

В началото идеята била конструкцията да стои на два крака, както е в приказката, но, за да бъде сигурна и да устои на атмосферните условия, студентите решили да я прикрепят на четири крака. А и по технически причини това се оказало по-правилното решение.
Люлка във формата на гондола са направили студентите в оснавата на къщата. Люлката е четириместна и ще се движи между кокошите крака. Изработена е стабилно. Сигурна е и не може да бъде задвижена само от деца. Задължително трябва и силата на възрастен, обяснява проф. Константин Денев. След това демонстрира как, при всяко залюляване на люлката, дървените животни вътре в къщата ще тракат и ще забавляват малчуганите. Някъде измежду животните, студентите ще оставят и една дървена метла, която е неизменният символ на баба Яга.

Четири метра е висока къщата на злата приказна вещица. Четирите крака са по 2,50 м. и те са най-масивните елементи в конструкциите. Всички елементи са около 100 и на най-високото място вече се извисява пирамидална структура, която наподобява покрив.

Акация и дъб е дървеният материал, който младите скулптори ползват. Това са двете възможно най-здрави и издържливи на атмосферни влияния дървета.

Това е третият пленер по дървопластика в местността Ксилифор. Когато преди три години студентите за първи път започнаха да работят там, те направиха дракон, миналата година измайсториха петметрово дърво със златна ябълка от приказката за тримата братя и златната ябълка.

Практиката на студентите е част от мащабния проект на туристическо дружество „Трапезица” за превръщане на базата в център за екологичен, културен и спортно-атракционен туризъм. Според проекта там ще има девет кабинета по рисуване, скулптура, музика, танци и една изложбена зала. „Правим всичко това, за да привличаме в тази красива местност децата. Тези, които имат някакъв талант или просто искат да рисуват, да се занимават с музика, да танцуват, ще могат да го правят и докато са на зелено училище“, разказва идеята шефът на дружеството Георги Димитров.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s