Бижутата на Диана Берчева – красота, която носи здраве

10704986_10202786552527315_1165972700_nХолистични бижута от полускъпоценни камъни прави търновката Диана Берчева. Тя превърнала това си занимание в хоби, продължава да прави експерименти и да съчетава на пръв поглед несъвместими материали като камъни, кожа и метал. Нейната запазена марка обаче си остава обединяването на полускъпоценни камъни и керамика. Това с времето е превърнало бижутата в уникални, защото до този момент Диана не е успяла да открие друг човек в България, който да прави подобни съчетания.
Всичко започнало на шега. Диана признава, че изобщо не е подозирала, че някога ще започне да прави бижута. „Веднъж разглеждах полускъпоценни камъни и някак се усетих привлечена от тях. Направих първото си бижу и после още едно. Открих, че ако съчетавам правилно камъните, те могат да имат лечебни свойства, което всъщност не е никаква тайна. Защото много хора и много отдавна знаят, че камъните са проводник на космическата енергия, и работят с тях в тази насока”, обяснява Диана.
В повечето случаи, когато човек си избира бижу, се съобразява с камъка, който е съвместим с неговата зодия. „Аз обаче съм убедена, че камък може да се избере и по друг начин. Просто по интуиция. Само трябва да се доверим на този полускъпоценен къс, тогава и той ще ни предпочете. И няма значение дали отговаря на зодията или не. Ако го носим със самочувствие и желание, камъкът отговаря със същото и ни зарежда с настроение”, казва Диана Берчева. И допълва, че колкото цветът на камъка е по-плътен, толкова ефектът му е по-успокояващ. Ако пък камъкът е прозрачен на цвят, той действа по-стимулиращо. Диана признава, че предпочита полускъпоценните камъни пред синтетичните. Защото синтетичните са продукт на човешкия труд и в тях има частица от енергията на човека, който ги е направил.
Полускъпоценните камъни обаче са магични, те носят символика и особена романтика, свързват ни с природата и ни даряват с положителна енергия, баланс и здраве. „Природата създава кристалите, а аз им давам друга форма, за да продължат да съществуват. Така възприемам заниманието си. Затова и не правя нищо по поръчка. Правя бижутата си само така, както ми диктува моето сърце, а ако се намери някой, който да ги хареса такива, това е огромна благодарност за мен”, усмихва се младата дама. Тя не е завършила художествено училище и може би това я прави особена. Не харесва правилните камъни, избира тези, които имат необичайна форма. Всеки детайл в нейните бижута е направен от двете ѝ ръце. „Знаеш ли, това е другата причина да не работя по поръчка. Нищо не мога да повторя. Дори да правя две еднакви бижута, те стават различни, защото аз съм различна във времето, в което съм ги работила. Пък и защо й е на една истинска жена да има бижу, което вече е видяла на шията на друга истинска жена?, вдига рамене Диана.

Слънцето, тревата, дърветата, пеперудите, росата, отраженията в локвите са тривиалните неща, които вдъхновяват Диана да прави своите бижута. И има още по-тривиални – като дупките в тротоара например, корените на дърветата, които понякога спъват пешеходците, или пък разпилените есенни листа. „Когато човек има очи да види и да открие красотата и в най-обикновените неща, животът става лесен. Обичам една реплика на Йоги Тан, който казва, че е достатъчно да отвориш сърцето си, за да усетиш енергията”, казва Диана.
Когато ѝ хрумне идея, са ѝ нужни няколко минути да я реализира. Работи само когато е в добро настроение, за да не зарежда камъните с отрицателни емоции. Е, понякога не върви и тогава тя оставя недовършените бижута да съберат това, което им липсва. Много често вижда това липсващо нещо в съня си и става (за ужас на съпруга си) посред нощ, за да рисува. Така тя е направила едни от най-успешните си модели.
Екстравагантни, ексцентрични и авангардни са бижутата, които Диана прави. Казва, че те са част от нейния свят и отразяват самата нея. Защото самата тя е също толкова ексцентрична, екстравагантна и различна. Интересува се от нетрадиционната страна на живота, затова и в бижутата й има дори и доза мистичност. Правя ги за смели жени, които не се притесняват от вперените в тях погледи. За жените, за които не е важно да са в крак с модата, а да са в хармония със себе си.
Диана признава, че обича да се наблюдава в огледалото, когато е щастлива, за да вижда красотата на щастливите си очи. И не крие, че когато изработва своите бижута, се чувства като огряна от светлина. „Е, и аз си имам моите тъжни моменти. Но тогава просто затварям очи и потъвам в света на камъните и започвам да фантазирам. Всъщност моята работа си е фантазия, след която се чувствам като преродена”, усмихва се Диана Берчева.

Посетете страницата на Диана Берчева във Фейсбук и разгледайте нейните авторски бижута!

Вижте още:

Флуорит – камък на проницателността

Карнеолът – камък на изцелението

Аквамаринът укрепва духа и разобличава измамата

Магията на ясписа

Пръстените проговарят

Приказният звън на гривните

Аметистът – път към спокойствие и балансирана енергия 

В годината на змията – с тъмни накити и дрехи, но със светли мисли

Магията на страстта е в парфюма

Какво не знаем за тюркоаза?!

Блясък от бижута и усмивки

Ахатът, който връща думите на враговете ви обратно към тях

Модата се купува, стилът се притежава!

Advertisements

6 thoughts on “Бижутата на Диана Берчева – красота, която носи здраве

  1. Чета от няколко месеца за прекрасните бижута на Диана. Моля, ако е възможно, посочете адрес за контакт с авторката или галерия, в която се продават тези красоти. Аз живея във Варна, но приятели от Търново биха могли да ми направят услуга. Благодаря ви!

    Like

  2. Галерията със снимки на всички бижута, направени от мен, може да разгледате в страницата ми във Фейсбук на адрес https://www.facebook.com/pages/Diana-Bercheva-authors-jewelry/155185134599024. Там, може да се консултирате за всеки модел, като изпратите лично съобщение към Diana-Bercheva-authors-jewelry.
    Поздрави! Диана Берчева

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s