„Самотен” – филм за борбата между любовта и страха от нея

samoten

Твоята задача не е да търсиш любов, а да търсиш и да откриваш всички онези бариери в себе си, които си построил срещу нея.” Руми

Това е вторият турски филм, който наскоро препоръчах на една приятелка, която искаше да ѝ кажа друго заглавие, след като изгледа „Любовта обича съвпаденията” по моя препоръка и беше останала силно впечатлена от филма.

Усещането, докато гледаш „Самотен” (Issiz Adam) е съвсем различно в сравнение с другия филм. Тук няма смърт или нещо силно драматично и въпреки това тъгата е много по-силна отколкото в „Любовта обича съвпаденията”, по време на който може да изплачеш много сълзи, но те оставя с усещане за надежда, лекота, вяра в силата на любовта и желание да живееш с размах, следвайки мечтите и сърцето си.

Да допуснеш някого, когото чувстваш специален, близо до себе си, е едновременно щастие и предизвикателство. Предизвикателството е да се справиш с два основни страха – да не загубиш любимия и да не загубиш себе си и личното си пространство във връзката.

При всеки човек съотношението между тези два страха е различно в зависимост от характера, опита и етапа от живота, на който се намира човекът.

Алпер е красив, интелигентен и професионално реализиран млад мъж, който е подредил живота си без присъствието на любовта. Сексът за него е като осъществяване на сцени от порно филми на живо – тройки, завързване и груба животинска страст. Не опознава и не съблазнява тези, с които спи, защото си плаща за секса.

Един ден той среща жена в една книжарница, която привлича вниманието му от пръв поглед. Казват, че няма случайни неща в живота, че важните срещи са „уговорени от душите дори преди телата да се срещнат”. Може би това важи най-вече в случаите, когато си привлечен от някого внезапно и силно още преди да сте си разменили думи. Нямаш обяснение. Просто го усещаш.

Алпер се оставя на това усещане и настойчиво следва жената, убеждавайки я с думи и съблазнявайки я с това, към което изпитва най-силна страст – готвенето и музиката, за да го допусне Ада до себе си. Тя е чувствена, интуитивна, свободолюбива, радваща се на красивите неща в живота и създаваща красота и радост ( има ателие за изработка на артистични костюми за деца).

Ада показва на Алпер какъв е сексът, когато си с някой, който те вълнува истински и предизвиква интереса ти на много по-дълбоко ниво. Изживяването е в пъти по-силно и удовлетворяващо.

Колкото по-влюбен става Алпер, толкова повече се изправя пред предизвикателството да преодолее страха си от близост с друг човек.

Пристигането на майка му в Истанбул е капката, която прелива чашата на страха. Сценаристите намекват за това, че най-вероятно като дете се е чувствал задушен от вниманието на грижовната си майка и страхът му да не загуби личното си пространство му пречи да допусне жена в живота си. Ада се оказва първата, която остава в леглото му след приключване на секса. Той никога не е имал връзка.

От желание синът ѝ вече да не е самотен, майката на Алпер му дава съвет да не изпуска Ада. У Алпер се появява още едно напрежение – да не разочарова жената, в която е влюбен и затова взима решение да прекрати всичко още тогава, да спаси и двамата от разочарованието, което може да настъпи на по-късен етап.

Какво му казва Ада, как се развива животът им след това и дали намират път един към друг, ще разберете от филма, ако съм успяла да запаля желанието ви да го гледате Това е само моят поглед към историята, предадена съвсем накратко, за да не разваля удоволствието от гледането. Вие може да усетите филма по различен начин.

Едно от нещата, които мен лично много ме впечатлиха в „Любовта обича съвпаденията” и в „Самотен”, са детайлите във филмите, които са вплетени като фини нишки в историята – малки неща, но с голямо значение. В комбинация с изключително красивата музика, те докосват най-нежните струни в душата ти, докато съпреживяваш емоциите на героите.

Скоро след като гледах филма, започнах да чета „Бягащата с вълци”. В една от главите на книгата, Клариса Естес говори за любовта и страха от нея. В една връзка нещата не вървят в права линия, те следват цикъла Живот-Смърт-Живот. Много връзки приключват, защото хората не си пасват. Но много връзки не стигат до третия етап на цикъла, защото хората се боят от промените, от неочакваното, от непредвидимото, а за да се научиш да живееш, трябва да се научиш да преживяваш и поредица от малки „смърти” – промените, които са едновременно край и начало в рамките на едни и същи отношения.

Отношенията се развиват, няма застой. Понякога в посока отдалечаване, а понякога – на сближаване – като естествените ритми в природата – вълните на океана и смяната на деня и нощта.

Колкото по-малко насилваш нещата и колкото повече се оставиш на естествения ритъм на нещата, толкова по-малко ще се страхуваш и ще освободиш пространство за повече радост и удоволствие.

Можете да гледате „Самотен“ онлайн във Vbox7http://www.vbox7.com/collection:1494986

Мария Димитрова

Вижте още:

„Любовта обича съвпаденията”

Advertisements

7 thoughts on “„Самотен” – филм за борбата между любовта и страха от нея

 1. Не помня колко пъти съм препрочитала „Бягащата с вълци“. Невероятна книга. Всеки път откриваш нови и нови пластове. Колкото до „откриването“ на любовта… докато търсиш, все си разочарован, защото си си втълпил, че е извън теб. Обиквайки себе си, разбираш, че любовта не се открива, а създава. Същото е с щастието, богатството и т.н.

  Like

 2. Да, „Бягащата с вълци“ е уникална книга. Не чета главите подред, а всеки път отварям на случайно място и винаги намирам нещо, което точно в този момент ми е било важно да прочета:)

  Like

 3. Прекрасен филм, много ми хареса! Изводът е по-скоро урок за всеки, който иска нещо, а се страхува да го има: ако те е страх, губиш всичко- ако си смел въпреки страховете си, получаваш повече, отколкото си очаквал! Любовта не живее там, където има страх. Жалко за съдбата на героите, но пък важното е, че поне са осъзнали грешките.

  Like

  1. Забавих се с новото предложение за хубав турски филм, но вече е готова статията за „Синият пансион“:) Приятно гледане:)

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s