Почетните граждани на старата столица

gerb-turnovoМорални и материални награди дава Община Велико Търново на най-изявените си граждани. Практиката съществува от 1916 г., когато за първи път е присъдено званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. От тогава до днес, общината дава наградата „Велико Търново”, медал на името на града I и II степен. През 2001 Общинският съвет учреди и Академична награда за най-добрия студент на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и така В.Търново стана единственият град в България, който връчва подобен приз.

47 ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ ИМА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ 1916 Г. ДО ДНЕС. Първият е фелдмаршал Август фон Макензен, командващ съюзнические войски в Първата световна война. След това решение за удостояване със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” е взето чак през 1929 г. за ген.-майор Никола Петков Бакърджиев, който е отличен за заслуги за стопанското издигане на старата столица. Четири години по-късно, през 1933-та почетен гражданин става ген. Василий Йосифович Гурко, син на освободителя на В.Търново ген.-фелдмаршал Й.В.Гурко.

В периода 1947–1994 г. почетени граждани са обявявани 24 пъти, а от 1996 г., когато традицията става ежегодна до 2009 г. – 16 пъти. Най-много почетни граждани са ставали дейци на културата – общо 16, сред които писателите Емилиян Станев, Стефан Мокрев, акад. Антон Дончев, поетът Матей Шопкин, актрисите Елена Стефанова и Лина Ковачева, режисьорът Въло Радев. Девет са спортистите, които имат тази титла и сред тях Весела Лечева, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Антоанета Стефанова… Имаме петима икономисти, деветима чужденци. И един държавен глава в лицето на Тодор Живков и един висш духовник – Великотърновският митрополит Григорий. За първи път след много дълъг период от време, през 2010 г. Общинският съвет реши да не присъжда почетното звание на никого.

Според статута със звание „Почетен гражданин на Велико Търново” се удостояват български и чуждестранни граждани с особени заслуги към града във всички области на обществено-политическия живот. Предложение за награждаване правят кметът на града, общинските съветници, граждани, юридически лица с нестопанска цел, творчески съюзи и авторски колективи. Носителите на званието се определят с решение на ОбС, взето на тържествена сесия на 22 март. Освен това се предвижда и лишаване от звание в случай на осъждане за престъпление по Наказателния кодекс или по предложение на 1/3 от общинските съветници.

По повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци Общинският народен съвет учредява „Почетен знак на Велико Търново”, „Почетен медал на Велико Търново – златен” и „Почетен медал на Велико Търново – сребърен”. След това през 1985 г. в Монетен двор на НРБ са изработени първите копия по проект на художника Георги Чапкънов. Първият от посочените знаци се връчва на държавни ръководители, чуждестранни държавници, политически и обществени дейци, посетили града, вторият е за удостоени със звание „Почетен гражданин на Велико Търново”; а третият – за лица с особено високи заслуги към страната и към града.

ПОЧЕТНИТЕ ЗНАЦИ СЕ ПРОМЕНЯТ СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г. и това е отразено в глава трета – Отличия и дипломи на Правилника за символите, печата и отличията на Община Велико Търново от 2001 г. „Специален почетен знак на Велико Търново” от 1988 г. предвиден за български и чуждестранни държавници и приравнени към тях по протокол и политически и обществени ръководители се присъжда на удостоени със почетно звание лица и се преименува „Почетен гражданин на Велико Търново”. „Почетен знак I степен”, предназначен по първия статут за почетни граждани и за държавници, общественици, дейци на науката и културата с изключителни заслуги и в случай след награждаване с отличие II степен, от 2001 г. се връчва на висши държавници като почетен знак „Медал Велико Търново” I степен. „Почетен знак II степен” от 1988 г. и „Медал Велико Търново” II степен от 2001 г. имат еднаква насоченост – за лица с особено високи заслуги и принос.

45 ТЪРНОВЦИ И ЧЕТИРИ ОРГАНИЗАЦИИ СА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, която съществува от 1996 г. Проф. Лилия Наумова, Петър Борсуков и Яна Първанова са първите, които получиха този приз. Най-често наградата е връчвана на дейци на културата, сред които Ненко Маров, проф. Йордан Андреев, Панайот Димитров, Недялко Ковачев, Радко Радков, проф. Казимир Попконстантинов, арх. Теофил Теофилов. 15 са научните работници, удостоени с отличието, петима – икономистите и двама – спортистите. Веднъж наградата е връчена посмъртно.

От 2000 г. за носителите на наградата има специално изработена пластика – мраморно копие на Омуртаговата колона от църквата „Св. 40 мъченици”, с релефен надпис „Награда Велико Търново” и съответната година на присъждане. Неговото тиражиране е дело на скулптора Станчо Ганев.

АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 2001 Г. Тя се връчва на тържествена церемония във ВТУ по случай студентския празник и е левовата равностойност на 5000 евро. Веществен знак на наградата е специално изработена пластика „Майка България” – творба на скулптора Станчо Ганев.

От 2008 г. общината дава академична награда и на най-изявения курсант от Националния военен университет. Наградата се нарича „Трети март” и е в размер на 3000 евро. От три години награда има и за най-добрия дванадесетокласник. Той получава приз „24 май”, който е 1000 евро.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s