Декупажът като приключение

This slideshow requires JavaScript.

Една салфетка, малко лепило за порцелан или стъкло, четка, акрилни бои и лак. Това е нужно само, за да превърнете предмет, който вече не харесвате, в произведение на изкуството. Това изкуство се нарича декупаж. За да го практикувате, не е нужно да сте художник. Декупажът е приключение, съставено от няколко стъпки, които всеки може да научи.

Започва се с избора на предмет, който искате да декорирате. Може да е най-обикновена водна чаша, а може да украсите и дървените части на старите мебели. Декупаж може да се направи върху пластмаса, порцелан, дърво, върху свещ, бижутерска кутийка, аксесоари, латексови стени. Няма значение от повърхността, която ще бъде декорирана. Но да започнем с водната чаша.

Първо върху цялата повърхност се нанася лепило за порцелан или за стъкло. Докато лепилото съхне, можете да изрежете тези мотиви от салфетката, с която ще украсявате чашата. Използва се само най-горният ѝ слой, този с картинката. И понеже този слой е твърде тъничък, а стъклото – прозрачно, мотивът няма да изпъква добре. Затова върху изсъхналото вече лепило се нанася бяла акрилна боя, която е на водна основа и е напълно безвредна.

Когато и боята изсъхне, започнете да залепяте мотивите от салфетката. С мека четка се нанася тънък слой лепило за декупаж директно върху мотива, внимателно, за да не се накъса или намачка салфетката. Движението на четката е от средата към краищата на картинката.

И така. Мотивът е залепен. След това с повече фантазия можете да довършите шарката на салфетката с бои (отново акрилни). Да дорисувате това, което ви се струва, че липсва или пък с тъмна боя да покриете излишното.

И следва може би най-интересната част от заниманието – състаряването на рисунката. Има специален лак кракле, с който можеш да състариш мотива. Ако е еднофазен, се нанася между двата слоя боя, така се напуква горният слой. Има и двуфазно кракле, което се слага последно, изчаква се да изсъхне и готово.
Върху всеки материал, който се използва в техниката, има подробни описания как се използва, за колко време съхне и какъв е ефектът, затова и приложението е лесно. Ако ще използвате съда само за декорация, това е всичко. Ако ли пък сте си направили купа за плодове и искате да й намерите приложение, трябва да изпечете произведението си, за да не се отмива боята. Печенето става в микровълнова фурна или в най-обикновена фурна на 150 градуса. Няма да нагрявате фурната предварително, поставя се в студена фурна и чакате според указанието на етикета.

Хобито не е скъпо удоволствие, ако не използвате професионални материали. Но вместо специалното лепило например или вместо декупажната хартия, същата работа ще ви свършат С200 и пакетче салфетки.

Декупажът е приложно изкуство. Думата е френска и означава „изрязвам“. Техниката е популярна още от XII в. Изобретение е на китайските селяни, когато била открита тънката червена хартия. С нея те започнали да украсяват предмети от бита си. В Европа декупажът е познат от Ранното Средновековие. За първи това изкуство се споменава в Германия през XV в., където започнали да декорират с малки изрязани картинки мебелите си. Венеция обаче прави декупажа истински популярен по света и това става през XVII в. Тогава на мода идват мебели, украсени с японски и китайски елементи. Декупажът е бил модерен и във Франция през XVI в. в двореца на Людовик XVI. Мария Антоанета и придворните й дами украсявали по този начин творбите на Ватто и Фрагонар. В България това изкуство тепърва набира скорост, но затова пък много шеметно. И навлиза в дизайна на мебели, чанти, украшения за елхи, съдове и всякакви аксесоари.

Във Велико Търново вече повече от година курсове по декупаж се организират от Magenda Events. Посетете тяхната страница във Фейсбук – https://www.facebook.com/Magenda.Events, за да разгледате снимки от изминалите занимания и да откриете информация за провеждането на следващия им урок 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s