DianaХолистични бижута от полускъпоценни камъни прави търновката Диана Берчева. Тя превърнала това си занимание в хоби, продължава да прави експерименти и да съчетава на пръв поглед несъвместими материали като камъни, кожа и метал. Нейната запазена марка обаче си остава обединяването на полускъпоценни камъни и керамика. Това с времето е превърнало бижутата в уникални, защото до този момент Диана не е успяла да открие друг човек в България, който да прави подобни съчетания.
Всичко започнало на шега. Диана признава, че изобщо не е подозирала, че някога ще започне да прави бижута. „Веднъж разглеждах полускъпоценни камъни и някак се усетих привлечена от тях. Направих първото си бижу и после още едно. Открих, че ако съчетавам правилно камъните, те могат да имат лечебни свойства, което всъщност не е никаква тайна. Защото много хора и много отдавна знаят, че камъните са проводник на космическата енергия, и работят с тях в тази насока”, обяснява Диана.
В повечето случаи, когато човек си избира бижу, се съобразява с камъка, който е съвместим с неговата зодия. „Аз обаче съм убедена, че камък може да се избере и по друг начин. Просто по интуиция. Само трябва да се доверим на този полускъпоценен къс, тогава и той ще ни предпочете. И няма значение дали отговаря на зодията или не. Ако го носим със самочувствие и желание, камъкът отговаря със същото и ни зарежда с настроение”, казва Диана Берчева. И допълва, че колкото цветът на камъка е по-плътен, толкова ефектът му е по-успокояващ. Ако пък камъкът е прозрачен на цвят, той действа по-стимулиращо. Диана признава, че предпочита полускъпоценните камъни пред синтетичните. Защото синтетичните са продукт на човешкия труд и в тях има частица от енергията на човека, който ги е направил.
Полускъпоценните камъни обаче са магични, те носят символика и особена романтика, свързват ни с природата и ни даряват с положителна енергия, баланс и здраве. „Природата създава кристалите, а аз им давам друга форма, за да продължат да съществуват. Така възприемам заниманието си. Затова и не правя нищо по поръчка. Правя бижутата си само така, както ми диктува моето сърце, а ако се намери някой, който да ги хареса такива, това е огромна благодарност за мен”, усмихва се младата дама. Тя не е завършила художествено училище и може би това я прави особена. Не харесва правилните камъни, избира тези, които имат необичайна форма. Всеки детайл в нейните бижута е направен от двете ѝ ръце. „Знаеш ли, това е другата причина да не работя по поръчка. Нищо не мога да повторя. Дори да правя две еднакви бижута, те стават различни, защото аз съм различна във времето, в което съм ги работила. Пък и защо й е на една истинска жена да има бижу, което вече е видяла на шията на друга истинска жена?, вдига рамене Диана.

Слънцето, тревата, дърветата, пеперудите, росата, отраженията в локвите са тривиалните неща, които вдъхновяват Диана да прави своите бижута. И има още по-тривиални – като дупките в тротоара например, корените на дърветата, които понякога спъват пешеходците, или пък разпилените есенни листа. „Когато човек има очи да види и да открие красотата и в най-обикновените неща, животът става лесен. Обичам една реплика на Йоги Тан, който казва, че е достатъчно да отвориш сърцето си, за да усетиш енергията”, казва Диана.
Когато ѝ хрумне идея, са ѝ нужни няколко минути да я реализира. Работи само когато е в добро настроение, за да не зарежда камъните с отрицателни емоции. Е, понякога не върви и тогава тя оставя недовършените бижута да съберат това, което им липсва. Много често вижда това липсващо нещо в съня си и става (за ужас на съпруга си) посред нощ, за да рисува. Така тя е направила едни от най-успешните си модели.
Екстравагантни, ексцентрични и авангардни са бижутата, които Диана прави. Казва, че те са част от нейния свят и отразяват самата нея. Защото самата тя е също толкова ексцентрична, екстравагантна и различна. Интересува се от нетрадиционната страна на живота, затова и в бижутата й има дори и доза мистичност. Правя ги за смели жени, които не се притесняват от вперените в тях погледи. За жените, за които не е важно да са в крак с модата, а да са в хармония със себе си.
Диана признава, че обича да се наблюдава в огледалото, когато е щастлива, за да вижда красотата на щастливите си очи. И не крие, че когато изработва своите бижута, се чувства като огряна от светлина. „Е, и аз си имам моите тъжни моменти. Но тогава просто затварям очи и потъвам в света на камъните и започвам да фантазирам. Всъщност моята работа си е фантазия, след която се чувствам като преродена”, усмихва се Диана Берчева.

Посетете страницата на Диана Берчева във Фейсбук и разгледайте нейните авторски бижута!

Вижте още:

Флуорит – камък на проницателността

Карнеолът – камък на изцелението

Аквамаринът укрепва духа и разобличава измамата

Магията на ясписа

Пръстените проговарят

Приказният звън на гривните

Аметистът - път към спокойствие и балансирана енергия 

В годината на змията – с тъмни накити и дрехи, но със светли мисли

Магията на страстта е в парфюма

Какво не знаем за тюркоаза?!

Блясък от бижута и усмивки

Ахатът, който връща думите на враговете ви обратно към тях

Модата се купува, стилът се притежава!

About these ads

5 responses »

 1. […] Бижутата на Диана Берчева – красота, която носи здраве […]

 2. Татяна Събева казва:

  Чета от няколко месеца за прекрасните бижута на Диана. Моля, ако е възможно, посочете адрес за контакт с авторката или галерия, в която се продават тези красоти. Аз живея във Варна, но приятели от Търново биха могли да ми направят услуга. Благодаря ви!

 3. dbercheva@abv.bg казва:

  Галерията със снимки на всички бижута, направени от мен, може да разгледате в страницата ми във Фейсбук на адрес https://www.facebook.com/pages/Diana-Bercheva-authors-jewelry/155185134599024. Там, може да се консултирате за всеки модел, като изпратите лично съобщение към Diana-Bercheva-authors-jewelry.
  Поздрави! Диана Берчева

 4. […] Бижутата на Диана Берчева – красота, която носи здраве […]

 5. […] Бижутата на Диана Берчева – красота, която носи здраве […]

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s